z miłości do kawy Lavazza
Informacje w podsumowaniu zamówienia

Złożenie zamówienia oznacza zawarcie umowy sprzedaży. Sprzedawca będzie informował na wskazany adres e-mail o postępach w jego realizacji.

Granita espresso z kremem z ricotty - PRZEPIS 0

Pyszna orzeźwiająca granita espresso z dodatkiem puszystego kremu z serka ricotta oraz słodkich wafli. Idealna na gorące popołudnia!

Składniki na 4 porcje:

500 ml zaparzonej kawy espresso
100 g cukru
50 ml wody
1/2 laski wanilii
125 g serka ricotta
25 g cukru pudru
4 nieduże wafle ozdobne lub ulubione ciasteczka

Przygotowanie:

Granita:

1. Zaparz kawę.
2. Do garnuszka wsyp cukier oraz ziarna wanilii, zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
3. Dodaj kawę, wymieszać, przelej do miski i wstaw do zamrażarki.
4. Co 30 minut wyjmuj kawę z zamrażarki i mieszaj. Powtórz tę czynność aż kawa całkiem zamarznie.

Krem z ricotty:

4. Ubij serek ricotta z cukrem pudrem na gęsty, gładki krem.
5. Włóż do lodówki. Wyjmij dopiero przed podaniem.

Kompozycja

6. Umieść kawę w filiżankach. Na wierzchu połóż krem z serka ricotta. Do każdej porcji dodaj wafle lub ulubione ciasteczka. Smacznego!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony