Trufle kawowe to niebiańskie połączenie czekolady, orzechów, nugatu i kawy. Gwarantujemy, że po zjedzeniu jednej czekoladki nie powstrzymasz się przed kolejną i kolejną, i kolejną...
Składniki na ok. 20 trufli:
25 ml espresso
200 g białej czekolady
60 g śmietanki kremówki
30 g posiekanych orzechów laskowych
30 g nugatu
25 g masła
5 ml rumu
3 g kawy mielonej
kakao
cukier trzcinowy
30 g imbiru w proszku
Przygotowanie:
1. Czekoladę drobno posiekać.
2. W małym garnku połączyć śmietanę z rumem, doprowadzić do wrzenia. Przelać do miseczki z czekoladą. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści.
3. Dodać kawałki masła. Ponownie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
4. Kiedy masa stężeje, podzielić ją na mniejsze kawałki i uformować kulki. Przygotować 4 rodzaje "otoczki" dla trufli:
- połączyć cukier trzcinowy i imbir
- połączyć kakao z kawą mieloną
- posiekać orzechy laskowe
- posiekać nugat
Kuleczki obtoczyć w różnych mieszankach składników. I gotowe!
Przepis pochodzi ze strony: lavazza.com