Sorbet kawowy to fantastyczny pomysł na lekki, orzeźwiający deser! Gasi pragnienie, a jednocześnie dodaje energii. Koniecznie wypróbuj ten przepis jeszcze przed końcem lata.
Składniki (6 porcji):
330 ml wody
180 g espresso
120 g cukru
150 g śmietanki do kawy
6 łyżek gorącego espresso
12 łyżek syropu FABBRI o smaku amaretto
Przygotowanie:
1. Zalej gorącą wodą ulubioną mieszankę espresso Lavazza (lub przygotuj 6 porcji espresso w ekspresie Lavazza Espresso Point/ Lavazza BLUE)
2. Do gotowego gorącego espresso dodaj cukier, śmietankę i wymieszaj.
3. Przelej espresso do odpowiedniego pojemnika i włóż do zamrażarki na 4-5 godzin.*
4. Zamarzniętą kawę pokrusz mikserem na drobne kawałki. Umieść porcje w szklankach, każdą porcję polej łyżką gorącego espresso i 2 łyżkami syropu FABBRI amaretto. Smacznego!
* jeżeli przygotujesz więcej espresso, pamiętaj, aby pozostawić kawę na dłużej w zamrażalniku.
Przepis zainspirowany przez Lavazza: lavazza.com