Każdy wie, że arabica to popularny gatunek kawy, jednak mało kto potrafi podać charakterystyczne cechy ziaren arabiki. Specjalnie dla miłośników kawy, przygotowaliśmy małą ściągę, która pomoże Wam poznać jej tajemnice.
Uprawy Arabiki na świecie.
Na świecie uprawia się kilkadziesiąt różnych odmian kawy Arabiki m.in.: Bourbon, Catui, Caturra, Catimorra, Mundonovo i inne. Arabika to 1/3 światowej produkcji kawy. W porównaniu do Robusty jest znacznie bardziej delikatna i wymaga lepszych warunków do uprawy. Ziarna Arabiki są długie i owalne, mają zielono-niebieski kolor i charakteryzują się prawie niezauważalnym wcięciem.
fot. lavazza.com
Najlepsze warunki do uprawy Arabiki panują na wysokości od 600 do 2000 m n.p.m. - im wyżej, tym lepszy smak i aromat ziaren.
Największe plantacje Arabiki znajdują się w Ameryce Południowej i Środkowej, jednak bardzo dobrymi jakościowo ziarnami mogą pochwalić się także plantatorzy w Afryce i Azji. Na rynku znajduje się wiele różnych odmian kawy Arabika. Ich jakość, smak i aromat zależą od miejsca uprawy oraz rodzaju ziaren.
Arabika to kawa bardzo aromatyczna. Ma słodki, lekko kwaskowaty posmak. Zawartość kofeiny jest mniejsza niż w ziarnach Robusty. Wynosi ok. 1,4% w zielonej kawie.
Lavazza oferuje kilkanaście różnych mieszanek na bazie ziaren Arabiki. Znajdziecie je zarówno w systemie Lavazza BLUE, jak i Lavazza Espresso Point. Warto spróbować kilku z nich i porównać smak, aromat oraz konsystencję espresso.
Odkryj najlepsze kawy 100% Arabika:
Lavazza Espresso Point | ||
Lavazza BLUE | ||