Cafe frappe do pyszna kawa mrożona, którą przygotujesz w 5 minut! Poznaj przepis na tradycyjną grecką frappe, a potem dodaj ulubione dodatki.
Składniki (1 porcja):
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej MELNA Gourmet
1-2 łyżeczki cukru
200 ml zimnego mleka* (możesz zastąpić zimną wodą lub wykorzystać 100 ml mleka i 100 ml wody)
kilka kostek lodu*
opcjonalnie: syrop smakowy (doskonale pasuje czekoladowy lub karmelowy), czekolada, kakao, bita śmietana
* możesz zastąpić mleko zimną wodą lub wymieszać 100 ml mleka i 100 ml wody.
* możesz też przygotować kawowe kostki lodu - wystarczy do pojemników na lód wlać gotową kawę i zamrozić.
Przygotowanie CAFE FRAPPE:
1. Do shakera lub słoika wsyp 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalej kilkoma łyżkami gorącej wody, dodaj cukier.
2. Następnie ubij kawę tak, aby wszystkie składniki dokładnie się rozpuściły i powstała piana. Zaczekaj kilka chwil aż kawa ostygnie.
3. W szklance umieść kostki lodu, wlej spienioną kawę, zalej mlekiem.
4. Wystarczy tylko dodać słomkę i wersja podstawowa gotowa! Na tym etapie możesz dodać ulubione dodatki: syrop smakowy, pokruszoną czekoladę lub bitą śmietanę. Pycha!