W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszą się ekspresy kapsułkowe. Z jednej strony to doskonałe rozwiązanie dla osób, które cenią sobie czas, wygodę i idealne proporcje smakowe. Z drugiej strony nie wszyscy są przekonani do tego rozwiązania, podważając jakość przyrządzonej w ten sposób kawy. Kto ma słuszność w tym sporze? Czy kawa w kapsułkach to tylko chwyt marketingowy i nie jest warta uwagi?
Po pierwsze - poznaj kapsułkę od środka!
Ocenę systemów kapsułkowych warto zacząć od dokładnego poznania "obiektu", czyli kapsułki. Specjalnie dla naszych czytelników rozłożyliśmy na części dwie kapsułki z kawą: jedną z systemu Lavazza Espresso Point i drugą z systemu Lavazza Blue. Zobaczcie, jak to wszystko wygląda od "wewnątrz".
Kapsułka z systemu Lavazza Espresso Point:
Kapsułka z systemu Lavazza Blue:
Po drugie - zobacz, co tak naprawdę jest w środku!
W kapsułkach znajdują się mielone ziarna kawy. Zawsze należy wybierać kapsułki z kawą od sprawdzonych producentów. Wysoka jakość kawy wiąże się zawsze z wyższą ceną, dlatego nie warto inwestować w najtańsze pozycje na rynku. Szybko się zrazicie, a kawa na pewno nie spełni Waszych oczekiwań. Najbardziej cenione kawy naturalne pochodzą z ziaren z Brazylii, Etiopii czy Kolumbii. W sklepie TwojaKawa.pl znajdziecie kapsułki marki Lavazza. Na pewno będziemy o nich pisać więcej w przyszości.
Po trzecie - przekonaj się, na czym polega cały mechanizm!
Ekspresy kapsułkowe są wyposażone w specjalne kieszenie na kapsułki z kawą. Zazwyczaj poszczególni producenci oferują unikalne ekspresy, pasujące tylko do produkowanych przez nich kaspułek. Zanim więc zakupisz ekspres, zastanów się czy kawa danej firmy jest dobrej jakości i czy spełni Twoje oczekiwania.
W jednej kapsułce Lavazza znajduje się zazwyczaj 6,5-8 gramów świeżo mielonej kawy, czyli tyle, ile przy standardowym załadunku kawy w ekspresach, które możecie spotkać w najlepszych restauracjach. Dokładnie taki był zamysł wprowadzenia mniejszych ekspresów przez Lavazza - aby każdy mógł delektować się kawą, jak z najlepszej kawiarni.
Wracając do samych kapsułek, po umieszczeniu kawy wewnątrz, opakowanie jest szczelnie zamykane i otwierane dopiero w momencie ekstrakcji, czyli przepływania przez niego wody pod ciśnieniem.
Oto 3 etapy parzenia kawy w ekspresach Lavazza:
Etap I: Pre-infuzja - gorąca woda zalewa kawę w kapsułce. Dzięki temu drobiny kawy pęcznieją i uwalniają dwutlenek węgla.
Etap II: Infuzja - ciśnienie osiąga 91 Pa.
Etap III: Ekstrakcja - pod wpływem ciśnienia napój zostaje przefiltrowany do filiżanki.
Zobrazujmy cały proces parzenia kawy w ekspresie kapsułkowym Lavazza Blue:
1. Ciepła woda dostaje się do kapsułki. Rozpoczyna się proces infuzji, który trwa kilka sekund.
2. Pod wpływem infuzji do wody przenikają wszystkie związki rozpuszczalne w wodzie, a także związki aromatyczne.
3. Wysokie ciśnienie rozrywa dno kapsułki.
4. Rozpoczyna się proces parzenia kawy.
5. Kawa zostaje przefiltrowana do filiżanki. Idealne espresso gotowe!
Po czwarte i ostatnie - czy naprawdę jest się czego bać?
Jak widzicie mechanizm działania ekspresów kapsułkowych wygląda całkiem obiecująco. W prosty i szybki sposób można przyrządzić zawsze tak samo doskonałą kawę. To idealne rozwiązanie dla osób ceniących sobie wygodę, czas i świeżość produktu.
System kapsułkowy sam w sobie to bardzo dobre rozwiązanie, jednak przed wyborem ekspresu zawsze należy się kierować jakością samej kawy, jaką oferuje producent. Sam ekspres to tylko narzędzie ułatwiające przygotowanie kawy. Efekt końcowy zawsze zależy od jakości ziaren. W pierwszej kolejności zwracajcie uwagę na pochodzenie i skład mieszanek zawartych w kaspułkach. Nie dajcie się skusić ciekawym designem ekspresu, do którego kapsułki zawierają proszek nie wiadomego pochodzenia.
Rafał
Naprawdę świetny wpis!