Doskonała kawa mrożona! Słodka i orzeźwiająca, idealna na deser. Pyszne połączenie kawy, czekolady i kakao doda energii i pobudzi kubki smakowe każdego miłośnika czekolady!
Składniki (1 porcja):
50 ml espresso
50 ml rozpuszczonej czekolady
śmietanka 36%
6 kostek lodu
1 l mleka
175 g cukru
140 g kakao
Przygotowanie:
1. Gorąca czekolada: W małym garnku zagotować 1 litr mleka. Dodać do niego kakao, cukier i czekoladę, a następnie wymieszać. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż mieszanka zgęstnieje. Wystudzić.
2. Zaparzyć espresso Lavazza.
3. W szklance umieścić kostki lodu, a następnie dodać wystudzoną czekoladę wymieszaną z 50 ml mleka.
4. Dolać kawę. Na wierzchu umieścić ubitą śmietanę.
Przepis zainspirowany przez Lavazza: lavazza.com