Pyszna orzeźwiająca granita espresso z dodatkiem puszystego kremu z serka ricotta oraz słodkich wafli. Idealna na gorące popołudnia!
Składniki na 4 porcje:
500 ml zaparzonej kawy espresso
100 g cukru
50 ml wody
1/2 laski wanilii
125 g serka ricotta
25 g cukru pudru
4 nieduże wafle ozdobne lub ulubione ciasteczka
Przygotowanie:
Granita:
1. Zaparz kawę.
2. Do garnuszka wsyp cukier oraz ziarna wanilii, zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
3. Dodaj kawę, wymieszać, przelej do miski i wstaw do zamrażarki.
4. Co 30 minut wyjmuj kawę z zamrażarki i mieszaj. Powtórz tę czynność aż kawa całkiem zamarznie.
Krem z ricotty:
4. Ubij serek ricotta z cukrem pudrem na gęsty, gładki krem.
5. Włóż do lodówki. Wyjmij dopiero przed podaniem.
Kompozycja
6. Umieść kawę w filiżankach. Na wierzchu połóż krem z serka ricotta. Do każdej porcji dodaj wafle lub ulubione ciasteczka. Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: lavazza.com