Lavazza kojarzy się zwykle z tradycyjną, włoską kawą. Aromatyczne espresso to dla wielu niezastąpiony element poranka. I mimo, że marka Lavazza to ponad 100 lat tradycji i konsekwencji w dążeniu do produkcji najlepszej kawy na świecie, jej zespół to także kreatorzy, designerzy i ludzie z ogromną wyobraźnią, dla których doskonałe espresso to dopiero początek w tworzeniu nowych, innowacyjnych produktów.
Przed Wami 10 najbardziej zdumiewających kawowych "wynalazków", które powstały w tajnych laboratoriach Lavazza.
1. ÈSPESSO - 2002
Èspesso to pierwszy owoc współpracy zespołu Lavazza z gwiazdą awangardowej kuchni haute cuisine, którym jest Ferran Adrià. Èspesso to pomysłowy sposób podania kawy w stanie stałym, nie ciekłym. Taki efekt udało się uzyskać, dzięki umieszczeniu espresso, cukru i żelatyny w syfonie do kawy. To idealny sposób na kawę i deser w jednym!
2. CIASTECZKOWA FILIŻANKA - 2003
Oto filiżanka, która opanowała w 2003 roku cały świat! Uwierzcie, że jest naprawdę smaczna! Kto wpadł na tak innowacyjny pomysł? Autorów możemy wymienić aż 3: niezastąpiony zespół Lavazza, projektant Enrique Sardi oraz cukiernik Lello Parisi.
Jak to możliwe, że ciasto nie rozpada się pod wpływem wysokiej temperatury? Sekret polega na unikalnej recepturze samego wyrobu oraz pokryciu wewnętrznej części ciastka specjalną warstwa cukru odpornego na ciepło.
Przyznajemy, że ciasteczkowa filiżanka to oprócz pysznego połączenia kawy i deseru, także sprytny sposób na oszczędność miejsca, wody i czasu po spotkaniu z przyjaciółmi.
3. COFFEESPHERE - 2004
Idealne połączenie nowoczesnej technologii i tradycyjnego smaku espresso. Coffeesphere odkrywa przed wszystkimi kawoszami świata zupełnie nowe obszary poznania. Twórca tego wynalazku Ferran Adrià posłużył się techniką kuchni molekularnej zwanej sferyfikacja. Kawa została otoczona cienką, przeźroczystą membraną, która po przegryzieniu wydobywa całą esencję espresso. To musi być niezapomniane wrażenie!
4. KAWOWY KAWIOR - 2004
Kawowy kawior to kolejny eksperyment Lavazza oparty na technice sferyfikacji. Za pomocą strzykawki, małe krople kawy z dodatkiem mieszanki alginatów umieszcza się w roztworze chlorku wapnia. W efekcie otrzymujemy mini kuleczki wypełnione aromatycznym espresso, które eksplodują na podniebieniu!
5. KAWOWA WATA CUKROWA - 2004
Oto innowacyjna wersja waty cukrowej tylko dla dorosłych! Bo kto powiedział, że to przekąska zarezerwowana wyłącznie dla dzieci? Receptura na ten pyszny deser jest niezwykle prosta. Zespół Lavazza wykorzystał drobno zmieloną liofilizofaną kawę, która w połączeniu z cukrem oplata watę! Prawda, że pomysłowe?
6. KAWOWY LIZAK I KAWOWY POPCORN - 2004
Lizaki dla dorosłych i kawowy popcorn dla koneserów! Kolejne dwa kulinarne wynalazki inspirowane słodyczami dla dzieci. Lizak kawowy powstał z cukru, wody, glukozy i gorącej kawy. Natomiast popcorn to nic innego jak kukurydza prażona z karmelizowanym cukrem z dodatkiem tureckiej, mielonej kawy. Nawet ci, którzy nie przepadają za słodkim popcornem, powinni choć raz spróbować tego smaku!
7. CAPPUCCINO NITRO - 2006
Doskonała odmiana dla miłośników mlecznego cappuccino! Ciepły napój został potraktowany płynnym azotem w temperaturze -196° C. Dzięki temu kawa zamieniła się w niezwykle pyszny deser - z zewnątrz - kruchą, w środku - kremową słodką bezę. Już sam opis przyprawia o zawrót głowy!
8. CZEKOLADA KAWOWA - 2007
Czekolada z płynnym kawowym nadzieniem to dla niektórych najlepszy deser świata! Jak przygotowali go innowatorzy Lavazza? Na początku zamrozili kostki kawy używając ciekłego azotu. Zanurzyli je w gorącej czekoladzie i umieścili w lodówce. Po niedługim czasie czekoladowa warstwa zastygła, a kawowy środek uległ rozpuszczeniu. Takim sposobem powstał wyjątkowy przysmak z najwyższej półki!
9. SOCZEWKA KAWOWA - 2008
To jeden z najbardziej zaskakujących pomysłów na formę podania kawy. Produkt powstał na skutek współpracy zespołu Lavazza z Carlo Cracco. Jak powstały soczewki kawowe? Do tego eksperymentu wykorzystano kawę oraz żelatynę roślinną, którym pod wpływem temperatury nadano kształt cienkich, delikatnych soczewek kontaktowych. Projekt bardzo dobrze wpisuje się w nowoczesny food design, który ma zadziwiać i inspirować.
10. SOFTARTUFO DI CAPPUCCINO - 2009
Lizak cappuccino, z chrupiącą czekoladową skórką i kawowym, rozpływającym się w ustach nadzieniem. Czy można chcieć czegoś więcej? Twórcy ponownie potraktowali cappuccino ciekłym azotem i otoczyli kawę aksamitną czekoladą. Oprócz kuszącego wyglądu samej przekąski, nasze zmysły zostaną pobudzone przez mieszankę różnych smaków i konsystencji!