Aksamitna, kremowa mieszanka włoskiej kawy z wyczuwalnym aromatem irlandzkiej whiskey. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni.
Składniki (5 porcji):
1 pełna filiżanka kawy
250 ml mleka
300 g śmietanki 36%
100 ml irlandzkiej whiskey
100 g cukier
9 g żelatyny (w płatkach)
Przygotowanie:
1. Podgrzej na małym ogniu mleko, śmietankę i cukier.
2. Zanim śmietanka zacznie się gotować, w osobnym naczyniu zalej płatek żelatyny zimną wodą i pozostaw na 2 minuty.
3. Gdy śmietanka zacznie się gotować, dodaj żelatynę. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
4. Dodaj whiskey ciągle mieszając śmietankę.
5. Przygotuj szklanki i do każdej wlej ok. 100 ml mieszanki. Schłodź w lodówce.
6. Przed podaniem do każdej szklanki wlej 1/5 filiżanki kawy. Rozgrzewający napój gotowy!
Przepis zainspirowany przez Lavazza.