Wyśmienite tartaletki z pysznym kawowym kremem! Przepyszny deser, który łączy w sobie aromat kawy, słodycz czekolady i smak bezy w jednym. Swoje tartaletki możesz udekorować jak tylko chcesz. Wypróbuj już dziś!
Składniki na 10 tartaletek.
Składniki na tartę:
300 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g oliwy z oliwek
1 jajko
1 żółtko
6 g drożdży
cukier waniliowy
sól
skórka z połowy cytryny
masło do wysmarowania foremek
Składniki na krem kawowy:
200 g wody
300 ml zaparzonej kawy
2 jajka
1 żółtko
50 g cukru
40 g skrobi kukurydzianej
75 g czekolady
Składniki na krem bezowy:
2 białka
120 g cukru
Przygotowanie:
Tarta - ciasto:
1. W misce miksera umieść jajka i białka, powoli dolewając oliwy miksuj składniki.
2. Następnie dodaj mąkę i cukier. Wymieszaj.
3. Dodaj skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Wymieszaj aż ciasto będzie gładkie.
4. Włóż ciasto na minimum godzinę do lodówki.
5. Przygotuj foremki na tartaletki. Wysmaruj je masłem.
6. Każdą foremkę wyłóż ciastem.
7. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
Krem kawowy:
1. Przygotuj mocna czarną kawę.
2. Posiekaj drobno czekoladę.
3. Utrzyj jajka i żółtka z cukrem.
4. Do utartych jajek dodaj skrobię kukurydzianą. Wymieszaj składniki powoli (ręcznie).
5. Zagotuj trochę wody w dużym garnku. Kiedy zacznie wrzeć dodaj uarte jajka ze skrobią i gotuj przez 2 minuty aż masa zgęstnieje.
6. Dolej kawę. Wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia.
7. Dodaj czekoladę. Wymieszaj aż czekolada całkowicie sie rozpuści. Pozostaw krem do wystygnięcia, a następnie włóż go do lodówki.
Krem bezowy:
1. Umieść składniki w misce, a następnie ubijaj ok. 5 minut, aż masa stanie się gęsta i dobrze spieniona.
2. Dodawaj i mieszaj po 50 g kremu bezowego na każdą porcję (150 g) kremu kawowego. Wypełnij kremem każdą tartaletkę.
Teraz możesz ozdobić deser jak tylko chcesz i delektować się swoim kulinarnym dziełem! :)
Przepis zainspirowany przez Lavazza.