Pyszny włoski deser z dodatkiem prawdziwego espresso to prawdziwa uczta dla podniebienia i idealne zwieńczenie pysznego obiadu. Przekonajcie się jak łatwo można przygotować ten słodki przysmak, którym umilicie sobie i swoim bliskim długie, jesienne wieczory.
Składniki (6 porcji):
kawa espresso
biszkopty
krem mascarpone
kakao w proszku
Krem mascarpone:
250 g serka mascarpone
60 g cukru pudru
90 g śmietanki kremówki
40 g mleka 3,2 %
1/4 laski wanilii
Przygotowanie kremu mascarpone:
1. Umieść serek mascarpone w misce miksera.
2. Dodaj cukier puder, mleko, śmietankę oraz wanilię.
3. Ubij składniki na puszysty krem.
4. Schłodź gotowy krem w lodówce.
Sposób podania tiramisu:
1. Przygotuj 6 filiżanek do cappuccino.
2. Na dnie każdej filiżanki połóż warstwę biszkoptów.
3. Biszkopty przykryj sporą ilością kremu mascarpone.
4. Wlej kawę espresso.
5. Posyp deser kakao. I gotowe!
Przepis pochodzi ze strony: lavazza.com