Kawowe tagliatelle to doskonały pomysł na lekki lunch. Zaskakujące połączenie składników wprawi w zaskoczenie Ciebie i Twoich bliskich. To prosty przepis, który pokochasz od pierwszego razu. Smacznego!
Składniki na 5-6 porcji:
makaron:
500 g mąki pszennej
5 jajek
25 g zmielonych ziaren kawy
sos:
250 g sera koziego
100 ml mleka
100 g śmietany
75 g orzechów laskowych
100 g masła
5 g zmielonych ziaren kawy
Przygotowanie:
1. Aby przygotować makaron przesiej mąkę z kawą.
2. Następnie zrób wgłębienie w mące i dodaj 5 jajek.
3. Zagniataj ciasto przez ok. 5 minut, aż składniki dokładnie się połączą, tworząc gładkią masę.
4. Zawiń ciasto na makaron w folię spożywczą i pozwól mu odpocząć przez godzinę.
5. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy i wycinaj makaron za pomocą specjalnej maszyny.
6. Pokrojony w drobne kawałki kozi ser przełoż na patelnię, dodając mleko i śmietanę.
7. Dopraw sos solą i pieprzem. Wymieszaj całość aż sos stanie się gęsty i gładki.
8. Ugotuj makaron.
9. Na patelni rozgrzej masło, dodaj ugotowany makaron oraz posiekane orzechy. Przez chwilę podsmażaj składniki.
Sposób podania:
1. Na talerz wlej cienką warstwę sosu serowego, posyp go posiekanymi orzechami laskowymi oraz mieloną kawą.
2. Następnie połóż makaron, a na nim ponownie grubszą warstwę sosu.
3. Całość posyp kawą. Gotowe!
Przepis pochodzi ze strony: lavazza.com