Ta pozornie tradycyjna kompozycja smaków, zaskoczy niejednego smakosza kawowych koktajli.
Składniki (6 porcji):
400 ml tłustego mleka
400 ml śmietanki kremówki
150 g cukru
25 ml likieru pomarańczowego
15 g żelatyny
120 g dżemu z gorzkich pomarańczy
ok. 30 ml kawy espresso Lavazza na każdą porcję
Przygotowanie:
1. Mleko i śmietankę wlej do garnka, zagotuj na małym ogniu, dodaj cukier i wymieszaj.
2. Do szklanki wsyp żelatynę i zalej zimną wodą, wymieszaj dokładnie. Żelatynę pozostaw na minimum 15 minut do napęcznienia.
3. Przygotuj 6 szklanek koktajlowych. Na dnie każdej z nich umieść łyżkę dżemu pomarańczowego.
4. Do gotującego się mleka ze śmietanką, dodaj żelatynę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Następnie dodaj likier, ponownie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Co jakiś czas należy przemieszać miksturę, aby nie zgęstniała.
5. Miksturę przelej do szklanek. Po ok. 150 ml na 1 porcję. Szklanki włóż do lodówki najlepiej na całą noc.
6. Przed samym podaniem do każdej szklanki wlej porcję gorącego espresso. Gotowe!
Przepis pochodzi ze strony: lavazza.com