We Włoszech cappuccino pije się do śniadania. To lekka kawa na bazie mleka, która od rana nastraja pozytywnie :) Poznajcie wersję cappuccino z dodatkiem syropu cytrynowego - pokochacie ten smak!
Składniki:
1 filiżanka espresso
200 ml mleka
20 ml syropu cytrynowego
Syrop cytrynowy:
3 cytryny
130 ml wody
250 g cukru
Dodatkowo:
blender do wymieszania składników
Przygotowanie:
1. Syrop z cytryny przygotować dzień wcześniej:
Syrop przygotować gotując obrane i pokrojone cytryny, ze startą skórką, cukrem i wodą przez 8-9 minut na małym ogniu. Po ostygnięciu syrop należy przechowywać w lodówce.
2. Przygotowanie kawy rozpocząć od zaparzenia espresso Lavazza. Kawę należy przelać do szklanki. Następnie podgrzać mleko (nie gotować!), dodać syrop z cytryny i wymieszać składniki w blenderze.
Spienione mleko delikatnie przelać do szklanki z kawą, a następnie udekorować całość startą skórką z cytryny.
Przepis pochodzi ze strony: lavazza.com